Гръцки острови

Оферти за о. Крит може да видите тук!!!!

Миконос – където нощният живот никога не спира…

МИКОНОС – Най-космополитнитят остров, където нощният живот не спира и през деня и често сравняван с остров Ибиса. Счита се, че това е най-скъпият остров от всички в Гърция, предпочитано място за  представители на световния хайлайф. Миконос посреща гости от цял свят и неофициално е обявен за гръцката столица и оазис за хомосексуалисти. Освен всичко Миконос е и много красив – планински релеф, дълги пясъчни плажове, които са добре организирани за туристи, малки параклиси и вятърни мелници, очарователни малки селища. Всичко това в комбинация прави острова в мястото, където никога не може да се скучае.

Столицата на острова е Хора, където е концентрирана и по-голямата част от туристите. Второто по големина селище е Ано Мера (8 км от Хора).

Плажове: Парадайз, Супер Парадайз, Елиа, Парага, Платис Гиялос са сред най-известните плажове на острова, съответно и най-посещавани. Агиа Анна и Агиос Йоанис са местата, където можете да избягате от шума и навалицата.

Не пропускайте да посетите: Малката Венеция – квартал в Хора; Вятърните мелници над Хора; Манастирът Панагия Парапортиани – най-сниманото място на острова; остров Делос – свещенният остров, където според легендите е роден Аполон; Морският фар.

Настаняване: хотели от всички категории, студиа и апартаменти.

Санторини – уникална красота и невероятни залези!

САНТОРИНИ (ТИРА) – Един от най-известните острови на Гърция, който се състои от няколко вулканични скали, а произхода на името му се свързва със Света Ирена. Наричан още Стронгили и Калисти, това е мястото на най-голямото вулканично изригване в света. Островът е бил  кръгъл (Стронгили) и при изригването центърът му потъва, като остава само външната част от вулкана (Калдера – „казан” от исп.) и кратерът по средата, който се вижда и до днес. Първото изригване е било 1500 години преди Христа, и с него учените свързват разпадането на Критско-Микенската цивилизация, а последното през 1956 г. А някои легенди твърдят, че именно на мястото на Санторини е била митичната Атландида.

Красотата на острова е несравнима със своите бели къщи със куполовидни сини покриви, които сякаш са спуснати от небето и са посипани по отвесните склонове на острова. Тази уникална красота и невероятни залези го прави един от най-романтичните острови, предпочитан за сключване на брак и сватбени пътешествия.

Столицата на острова е Фира, която наред с Иа (Oia) са двете най-красиви места на острова, кацнали на ръба на Калдера и откриват спиращи дъха гледки към Егейско море и кратерът на вулкана. Иа се намира на 11 км от столицата и това е мястото с най-красивите и романтични залези. Фиростефани и Имеровигли са малки селища, популярни най-вече заради близостта им до Фира (съответно на 2 и 3 км). Мегалохори е все още недокоснато от нашествието на туристите селище, което е известно с типичните къщи (хотели) в пещери.

Плажовете на острова са различни от където и да било другаде в Гърция. Най-известният е Червеният плаж – плажът е от червени и черни вулканични камъчета, а водата е гореща. В близост до него се намира и Белият плаж. Камари (10 км от Фира) е един от известните плажове на острова, черен пясък, добре организиран за туристи. Периса и Периволос са плажове с черен пясък, разположени на 10 км от Фира.

Не пропускайте да посетите: Фира, Иа, Калдера, Вулканът…

Настаняване: хотели от всички категории, студиа и апартаменти. По-голямата част предлагат настаняване без храна или само със закуска.

Острови от група Споради

Група от острови, разположени покрай Източният бряг на Гърция. Наричани още Северни Споради, групата се състои от общо 11 острова, като обитаемите са само 4 – Скиатос, Скопелос, Алонисос и Скирос.  От тях с развита инфраструктура за туризъм са само първите три. Тези острови се отличават с плътна зеленина, планински терен и едни от най-сините и чисти морски води. Всеки от островите се отличава със различна атмосфера, места за посещение и по нещо уникално. На Скиатос и Скопелос е сниман и филмът „Мама Миа” от 2007 г., което довежда до изключителната им популярност и увеличаването на броя туристи.

Към момента Споради са едни от най-модерните острови за Европа. Най-лесният достъп до трите острова е от пристанището на гр. Волос, от където тръгват фериботи (които превозват и автомобили) и хидроплани, с които лесно се достига всеки един от островите. Летище има само на Скиатос (на 3 км от града), което обслужва чартъри и вътрешни линии от Атина.

СКИАТОС – Най-малкият, но най-популярният от групата острови. Разположен най-близо до континентална Гърция това е островът, който е най-много развит от гледна точка на туристически услуги. Популярността му се разпространява бързо и в момента е един от най-посещаваните гръцки острови наред с Миконос, Родос и Корфу. На острова има само един град, който е и едноименната столица на острова. Там се намира и основното пристанище. Останалата част от острова предлага едни от най-хубавите пясъчни плажове, църкви, археологически находки, магазини и хотели.

Островът е идеален за туристи, които търсят вълнуващ нощен живот, красиви плажове, магазини, забавления.

Плажове: На Скиатос са едни от най-хубавите плажове измежду гръцките острови. Заобиколени от борови дървета, фин пясък и кристално чиста вода, голяма част от тях предлагат и всички видове водни спортове, наем на лодки.. Един от най-известните и с най-дълга плажна ивица е плажът Кукунариес (Koukounaries). В близост до него е и Банана бийч, който често се посещава и от нудисти.

Не пропускайте да посетите: едноименната столица на остова, която независимо от многобройните си посетители пази очарованието и типично гръцката атмосфера; уникалната улицата с барове, която е под наклон; Лалариа – малки пещери, където природата е сътворила уникална комбинация между отвесни бели скали и кристалната морска вода.

Настаняване: хотели от всички категории, студиа и апартаменти.


СКОПЕЛОС – Най-големият от групата острови, разположен по средата между Скиатос и Алонисос, островът е по-малко развит като туристическа дестинация в сравнение със Скиатос. Това го прави предпочитан от туристи, които търсят по-тиха и спокойна почивка. Според легендите основите на първият град на острова са поставени от Стафилос – синът на Дионисос и Ариадна. Днес столицата на острова е едноименният град Скопелос, където се намира и основното пристанище.

Плажове: един от най-известните и пясъчни плажове е Панормос, на 12 км от гр. Скопелос. Друг известен плаж е Глоса бийч, който е с чакъл и до известна степен стръмен, където обаче са едни от най-известните туристически комплекси.

Не пропускайте да посетите: гр.Скопелос, който предлага възхитителна гледка със своята архитектура, разположен около залива; Глоса, където се намира второто пристанище на острова.

Настаняване: хотели предимно 3*, студиа и апартаменти.

 

 

АЛОНИСОС – Един от най-красивите и запазил автентичността си остров от групата на Споради. Идеално място за онези, които търсят тишина, спокойствие, съчетани с кристално чисто море и красиви гледки.

Счита се, че водите около острова са едни от най-чистите в Егейско море. Освен територията около острова е обявена за природен парк, часто то Националният морски парк, защото именно там се размножават защитения средиземноморски вид тюлени Monachus Monachus.

Като място, което е насочено напълно към опазване на околната среда, туризмът на Алонисос не е така развит, както на останалите два острова, като в същото време не е лишен от възможности за развлечения, включително и няколко нощни клуба. Настоящата столица на острова, където се намира и основното пристанище е Патитири. През 1965 г. голямо земетресение разрушава голяма част от селищата, които са били разположени на хълма, в това число и старата столица Хора, която е разположена на самият връх на хълма. След това повечето от жителите изграждат селища в по-ниските части на острова, а Хора остава като атракция и място, от където се откриват едни от най-великолепните гледки към Егейско море и разположените около Алонисос малки островчета.

Плажове: Повечето от плажовете са със ситен чакъл, а до повечето от тях се достига само с лодка. Красив пясъчен плаж е Лефко Гиялос (Lefko Gialos) до който се стига само с лодка (около 30 мин).

Не пропускайте да посетите: Старата столица Хора, където в руините от къщите са направени заведения, магазинчета, запазена е автентичната обстановка от миналото, а всяка уличка води до неповторими гледки към морето; от тук се организират и атракционни турове до Морския парк.

Настаняване: семейни хотели, студиа и апартаменти

 

СКИРОС – Малък остров, който се намира между Споради и остров Евиа, и до него се достига само с ферибот от пристанището Кими (Източният бряг на Евиа) за около 2,5 часа. Според легендите това е островът, където са били изпратени богинята Тетис и нейният син Ахил, за да бъде опазен за бъдещата му роля в Троянската война.

Острови от група Додеканези

Дванадесетте острова, тази група от острови е наречена така, защото се е състояла от 12 острова: Родос, Кос, Патмос, Калимнос, Лерос, Нисирос, Астипалея, Тилос, Сими, Халки, Карпатос, Кастелоризо. Намират се в Югоизточната част на Егейско море, като част от тях са в непосредствена близост до границата с Турция. Тези острови предлагат всичко, което е нужно на посетителите: бели къщи, красиви плажове, исторически паметници, нощен живот….

Всички острови са достъпни по море с фериботи от Атина (пътуването е около 15-18 часа. Всички острови от групата имат връзка помежду си с по вода..

Летища имат само част от островите: Родос, Кос, Карпатос, Калимнос, Лерос и Астипалея, които  обслужват вътрешни линии от Атина.

 

РОДОС – Освен, че е най-големият от групата, с основание може да се каже, че това е и един от най-известният и туристически острови на света. Наричан още „просторно скулптурно ателие” поради намиращият се някога там Родоски Колос – едно от седемте чудеса на античния свят, а също и заради още 3000 статуи, разпръснати из целият остров. Столицата на острова уникално съчетание на запазени стари домове, тесни улички и малки магазинчета, разположени в Средновековният град, а извън него съвременни модерни сгради, луксозни хотели и спортни комплекси.

Плажове: Освен множеството исторически паметници Родос има красиви плажове, част от които освен пясъчен плаж и кристална вода предлагат и допълнителни удобства като таверни, барове, водни спортове. Един от най-известните плажове е при Филараки – дълъг 4 км пясъчен плаж, в района на който има всички възможни забавления. Калитея е вторият по известност плаж, който привлича туристите и с топлите си извори.

Не пропускайте да посетите: Археологическият музей, Дворецът на Великият Магистър, Улицата на рицарите, а извън града: Парк Родини, Долината на пеперудите, Седемте извора, Камирос, Линдос.

Възможности за настаняване: хотели всички категории, студиа и апартаменти

 

КОС – Третият по големина от групата на Додеканези, родното място на Хипократ. Както и Родос островът се отличава с чудесен климат, интересен ландшафт, останки от античността. Изключително добре развита туристическа инфраструктура, подходящ за туристи, търсещи забавления и активен нощен живот.

Плажове: едни от най-хубавите плажове на Додеканези, голяма част от които са организирани и предлагат множество забавления и водни спортове.

Не пропускайте да посетите: Замъкът на рицарите, платана, под който Хипократ е приемал пациентите си, Светилището на Асклепий (бога на медицината).

Възможности за настаняване: хотели всички категории, студиа и апартаменти

 

КАРПАТОС – Един от най-красивите острови от групата, намиращ се между Крит и Родос. Все още не е превзет от туристите, което го прави привлекателен за тези,които търсят спокойствие. Само Южната част е с развита туристическа инфраструктура. Северната част на острова е напълно запазена и автентична, където се намират и типични селища.

Плажове: красиви плажове (пясъчни и с чакъл), част от които са подходщи и за уиндсърфинг.

Възможности за настаняване: хотели всички категории, студиа и апартаменти

 

КАЛИМНОС – Намира се близо до Турският бряг, до скоро основният поминък е бил рибарство. В последните години започва да се развива туризъм, като предвид планинският характер за момента представлява интерес за алпинисти. Местните все още пазят традициите си и стил на живот, което го прави едно очарователно и спокойно място.

 

ПАТМОС – Един от най-религиозните острови в Гърция. Тук Свети Йоан Богослов е написал Откровението (Апокалипсис).

 

ХАЛКИ – Малък остров, намира се в близост до Родос. Известен с традиционните си селища и красиви плажове. Известен в света като острова на мира и приятелството. Всяка година през м.Септември тук се събират млади хора от цял свят, тогава се организират и културни мероприятия.

 

ЛЕРОС – Намира се между Калимнос и Патмос, малък, се още неразработен за туризъм остров.

 

НИСИРОС – Известен основно със своя вулкан, който е полуактивен, островът е идеален за спокойна и тиха почивка.

 

СИМИ – Посещаван предимно от туристи, които търсят романтика, красиви залези и спокойствие.

ТИЛОС – Последните години започва да привлича туристи, най-вече пътуващи каравани, които търсят спокойна почивка, запазена гръцка автентичност и добро гостоприемство.

 

 

 

Недалеч от бреговете на Западна Гърция се намират Йонийските острови, които откриват една съвсем друга страна от ландшафта на Гърция. Изпълнени със зеленина и изобилие от цветове, през вековете са се явявали кръстопът между континентална Гърция и Западна Европа, благодарение на което им се удало да развият една особена култура, литература, изкуство и музика.

Групата, наричана още Ептаниси (тоест „седемте острова”) се състои от Корфу (Керкира), Лефкада, Кефалония, Закинтос, Итака, Пакси и Китира.

Те си поделят единна историческа съдба, а на съвременния посетител предлагат невероятно разнообразие за отдих с красиви плажове, очарователни селища, пейзажи и традиции. Географски Китира не принадлежи на Йонийските острови, но се разглежда винаги с останалите от групата, тъй като и той дълго време остава под венецианска власт.

В античността Йонийските острови били велики полиси, и сериозен фактор относно разпределението на търговските пътища. Въпреки обединението и борба против римляните, попадат под управление на Римската империя. Следват години на различни господства: Византия, Венеция, Франция, Руско владичество, Британия. Присъединени отново към територията на Гърция на 21 май 1864 год. Благодарение на различната си от останалата част на Гърция съдба, достигнали забележителни успехи в развитието на наука, изкуство, живопис. Родно място на много бележити гръцки личности, в това число и авторът на Гръцкият Национален Химн – Дионисос Соломос.

 

КОРФУ (КЕРКИРА) – Вторият по големина и най-северозападната точка на Гърция, поради което е наричан още „Вратата към Гърция” за тези, които идват от Централна и Западна Европа, островът винаги е бил важен търговски център, обект на атаки за завладяването му.  Островът се споменава още от Омир в „Одисея” като последна сприка на Одисей – царят на Итака.

Има строго венециански характер, а множеството от паметници датират от 15-19 в.

Уникална смесица от гръцки, венециански, френски и британски архитектурни паметници.

Основни забележителности: Полуостров Канони, от където се открива гледка към „визитката на острова” – Понтикониси и Манастрира Влахерина; Дворецът „Ахилион”, площад „Спианада”, на който са разположени арките Листон, а около него е Старата крепост, Музеят на азиатското изкуство, църквата „Св.Спиридон”

Не пропускайте да посетите Палеокастрица – едно от най-красивите места на острова и манастира Пантократор.

Плажове: Едни от най-красивите пясъчни плажове са Глифада, Агиос Гордис, Пелекас, Сидари, Агиос Стефанос.

От острова може да се посети о-в Пакси (и Антипакси), Албания.

Изключително добре развита туристическа инфраструктура, пътна мрежа и множество възможности за забавления: дайвинг, конна езда, джип-сафари до Пантократор, целодневни круизи около острова.

Възможности за настаняване: всички категории хотели; студиа и апратаменти; вили

Островът е лесно достъпен с кола, като по новопостроената магистрала се стига до пристанище Игуменица,  от където има изрични фериботи (различни от фериботите до Италия) на всеки 1,5 – 2 ч. Цени за ферибот (еднопосочно): за кола – 35 евро; възрастен – 8 евро; дете – 4 евро.

Със самолет – с полет от Атина или Солун.

 

ЛЕФКАДА – Намира се непосредствено срещу бреговете на континентална Гърция и е четвъртият по големина от групата на Йонийските острови. Благодарение на близостта му с континента и изграденият мост Лефкада е единственият остров, до който се стига по суша без да се ползват фериботи. Планински остров, чийто два най-високи върхове достигат до 1000 м. Известността му се дължи на красивите дълги пясъчни плажове, тюркоазено море и отвесни скали.  Девет малки сателитни островчета заобикалят острова, като най-известното от тях е Скорпиос – островът на Аристотелис Онансис. Освен това е разположен в близост и непосредствено над островите Кефалония и Итака, които лесно могат да бъдат посетени в рамките на един ден. Предлага възможност за тиха и спокойна почивка, като същевременно за любителите и на нощен живот в района на Нидри и Василики има множество барове, подходящи за забавления.

Плажове: На Лефкада са едни от най-красивите плажове в Средиземно море – Порто Кацики, Егремни, Катисма, а Василики и Агиос Йоанис са известни с едни от най-добрите места за уиндсърф и водни спортове.

Възможности за настаняване: всички категории хотели; студиа и апратаменти; вили

До Лефката може да се стигне по суша, като се пътува отново посока Игуменица, но пътят се отклонява за Превеза.

На острова няма летище, най-близкото е на около 30 км от гр.Лефкада

 

КЕФАЛОНИЯ – Най-големият от Йонийските острови, известен още като „островът на моряците”, разположен между Лефкада и Закинтос, с чисто планински ландшафт. Сред многото му забележителности се отличават Микенските могили, древни мозайки и средновековни крепости, пещерата Дрогарати. Подходящ за тих и спокоен отдих.

Плажове: Множество пясъчни плажове, най-известният от които е Миртос.

Възможности за настаняване: всички категории хотели; студиа и апратаменти; вили

До Кефалония се достига по море и въздух. Фериботи има от Патра, Лефкада. Със самолет с полет от Атина.

ЗАКИНТОС – наричан още Занте, разположен срещу Северозападният бряг на полуостров Пелопонес, третият по големина от групата на Йонийските острови. Освен с добре развита туристическа инфраструктура, красиви пясъчни плажове, Закинтос е известен най-вече с естествените условия, които дават дом на морските костенурки Карета-Карета, които идват тук по време на размножителния си период. Освен тях по същата причина на острова идват и т.нар.тюлени „монаси”.

Плажове: красиви бели пясъчни плажове, най-известните от които са Василикос, Лаганас, Аликес.

Възможности за настаняване: всички категории хотели; студиа и апратаменти; вили

Най-удобният начин да се стигне до острова е от пристанището Килини (на п-в Пелопонес). Пътуването с кола може да се съчетае с посещение на Атина или Делфи.

Със самолет с полет от Атина.

ИТАКА – родното място на Одисей, планински остров с богата растителност и жителите на който се занимават основно с риболов. Едно от най-известните места е Пещерата на Нимфите – мястото, където Одисей скрива своето съкровище при завръщането си от Керкира.

Все още островът не е достатъчно добре развит за масов туризъм, подходящ за еднодневни екскурзии от съседен остров.

 

КИТИРА – отдалечен от останалите от групата на Йонийските острови, намира се на границата между Йонийски и Егейско море, островът не е сред най-популярните туристически дестинации в Гърция. Известен като островът на Афродита. Все още слабо развит туризъм, лесно достъпен от пристанището Пирея, а също има и фериботи до о-в Крит.

 

project payday scam @ payday loans online @ payday 2 @ payday loans las vegas @ payday loans online no credit check @ payday loans near me @ instant payday network